28.11.2022

Kirkon asioihin vaikuttamisen paikka on nyt 27.10. Länsi-Savo

Yksittäisen seurakuntalaisen ainoa vaikuttamisen paikka kokonaiskirkollisiin ja paikallisiin asioihin on edessä olevat seurakuntavaalit. Seurakuntien kirkkovaltuustojen jäsenet äänestävät kirkolliskokouksen 63 maallikkoedustajaa.

Seija Kuikka nosti esille mielipidekirjoituksessaan tämänhetkisen tilanteen, mikä vallitsee Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa samaa sukupuolta olevien vihkimisen osalta. Kuikka kirjoittaa: ”Kirkkolain mukaan kirkon opetuksesta päättäminen tarvitsee kirkolliskokouksen määräenemmistöpäätöksen eikä avioliittokäsityksestä tehdä päätöksiä paikallistasolla.”

Vuonna 2019 Kirkon tutkimus on tehnyt viimeksi kyselytutkimuksen kirkon työntekijöiden ja luottamushenkilöiden näkemyksistä muun muassa samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen vihkimykseen. Työntekijöistä 53 prosenttia oli täysin tai osittain sitä mieltä, että kirkon tulee vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat parit. Luottamushenkilöiden vastaava prosenttiluku 35 prosenttia ja peräti 45 prosenttia oli sitä mieltä, että kirkon ei tule vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja.

Tämän vuoden seurakuntavaalien ehdokkaiden näkemystä on ennätetty myös kartoittaa ja ehdokkaista samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä kannattaa 54 prosenttia, mikä on selvästi enemmän kuin kannatus nykyisten luottamushenkilöiden joukossa.

On tärkeää, että mahdollisimman moni seurakuntalainen käyttää äänioikeuttaan marraskuussa pidettävissä seurakuntavaaleissa. Näin kirkon luottamuselimet, niin paikalliset seurakunnat kuin kirkon ylin päätöksenteko, kuvastaisivat sitä arvomaailmaa, mikä suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsee.

Eija Juuma, Ville Kämäräinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti