30.1.2020

Kirkon kasvatustyö tukee vanhemmuutta - julkaistu Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikön blogissa 30.1.2020



Vanhempana oleminen on elämänmittaista kasvamista. Se on suhde, jossa ei tule valmiiksi ja oppimista erehdysten ja onnistumisten kautta kertyy. Vanhemmaksi kasvetaan ja erilainen tuki vanhemmuuden eri vaiheissa on tärkeää. Usein vertaistuki on parasta. Välillä vanhempana voi kaivata ammattilaisten apua. Matalankynnyksen tuen paikat ovat tärkeitä ja niitä voisi olla tarjolla myös kirkossa entistä enemmän.



Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa on varhaiskasvatuksen "perustoiminnan" rinnalle kehitetty myös uusia vanhemmuutta ja parisuhdetta tukevia toimintamalleja. Tukea kotiin - toiminnassa lastenohjaajan voi varata kotiinsa tai vaikka leikkipuistoon hetkeksi olemaan lasten kanssa, jotta vanhemmat voivat huoltaa arjen asioita. Ilta teille kahdelle- lastenhoidossa tarjotaan parisuhteelle aikaa muutamaksi tunniksi arki-iltaan, koska useat perheet käyttävät mahdollisia tukiverkkojaan lastenhoidossa hyvin säästeliäästi, jotteivat kuormittaisi niitä liian kevyin perustein.



Lapsilta ja nuorilta on kysytty, mitä he kaipaavat elämäänsä ja vastauksissa on tullut esiin tarve turvalliseen aikuiseen, jolle voi puhua luottamuksella vaikeitakin asioita. Samoin on tullut esiin lasten ja nuorten toive koko perheen yhteiselle, kiireettömälle olemiselle. Nämä toiveet on syytä ottaa todesta. Myös eri toimijoiden yhteistyön sujuvuutta on kehitettävä lisää. Vaikka LAPE-työskentely on kehittänyt eri toimijoiden yhteistyötä, perheet kokevat palveluiden nivelvaiheet haastavina. Usealla paikkakunnalla toimivat perhekeskukset tarjoavat luontevia kohtaamispaikkoja perheille ja eri toimijoille.



Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 2.2. Tänä vuonna teemana on vanhemmuuden tukeminen ja samalla Yhteisvastuu juhlii jo 70 vuotta jatkunutta taivaltaan. Yhteisvastuukeräys nostaa esiin vanhemmuuden haasteet sekä lasten ja nuorten tarpeen turvalliseen aikuiseen, jonka kanssa voi jutella myös vaikeista asioista. Kaksikymmentä prosenttia keräysvaroista ohjataan vanhemmuutta tukevaan, ensi vuonna käynnistyvään hankkeeseen, jossa keskeisinä toimijoina ovat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry. Hankkeella vahvistetaan vanhemmuutta ja vanhemman ja lapsen välistä suhdetta erityisesti yhteisen, kynnyksettömän tekemisen kautta.



Kaksikymmentä prosenttia keräystuotosta käytetään monipuoliseen avustustoimintaan paikallisseurakuntien kautta. Painotuksena on vanhemmuuden sekä lapsen ja vanhemman välisen suhteen tukeminen. Kuusikymmentä prosenttia keräystuotosta käytetään vanhemmuutta tukeviin toimintoihin kehitysmaissa Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Sari-Annika Pettinen, johtava asiantuntija, Kirkkohallitus

Ville Kämäräinen, kasvatuksen työalajohtaja, Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta

Lisätietoa Yhteisvastuusta: www.yhteisvastuu.fi